Vyrobte si vlastný tuhý šampón

Vedeli ste, že kvalitný tuhý šampón si môžete vyrobiť doma ? Skúste zapojiť aj svoje deti :)

image

Vyskúšali ste už množstvo tekutých šampónov a váš problém s vlasmi pretrváva ? Skúste tuhý šampón, ktorý pre jeho čistotu, doporučujú aj mnohí dermatológovia. Ak ste si z nevybrali z našej ponuky, skúste si taký šampón vyrobiť doma. 

Na výrobu Univerzálneho tuhého šampónu na normálne vlasy budete potrebovať :

150 ml olivového oleja
150 ml kokosového oleja v tekutej forme
150 ml sladkého mandľového alebo avokádového oleja
60 ml hydroxidu sodného
180 ml studenej vody
2 polievkové lyžice akéhokoľvek esenciálneho oleja
 
Ako na to ?  V nádobe postupne zmiešajte olivový, kokosový a sladký mandľový olej. Na ohni za stáleho miešania prilievajte do ešte studenej vody hydroxid sodný. Nechajte trochu vychladnúť a napokon túto zmes pomaly prilejte do olejov. Mixujte tyčovým mixérom dovtedy, kým konzistencia zmesi nebude podobná pudingu. Pre väčšiu vlhkosť vmiešajte ďalšiu lyžicu oleja a esenciálny olej. Zmes napokon preložte do silikónovej formy, prikryte a nechajte 24 hodín odležať. Po tomto období vyberte šampón z formy a pred použitím ho nechajte stvrdnúť na suchom mieste ešte po dobu cca štyroch týždňov.
 
 

Na výrobu Hydratačného šampónu na suché vlasy budete potrebovať:

120 ml olivového oleja
120 ml kokosového oleja v tekutej forme
3 PL bambuckého masla
60 ml ricínového oleja
75 ml studenej vody
1 PL hydroxidu sodného
2 ČL levanduľového esenciálneho oleja 
2 ČL bentonitového ílu

 

Postup: V miske zmiešajte bentonitový íl s kvakou vody a nechajte odležať. V ďalšej miske zmiešajte olivový, kokosový a ricínový olej. Na ohni za stále miešania prilievajte do studenej vody hydroxid sodný. Nechajte trochu vychladnúť a napokon túto zmes pomaly prilejte do olejov. Mixujte pomocou tyčového mixéru dovtedy, kým nezačne hustnúť. Po vypnutí mixéra pridajte do zmesi aj bentonitový íl s esenciálnym olejom a ručne miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu podobnú pudingu. Zmes preložte do silikónovej formy, prikryte a nechajte 24 hodín odležať. Po tomto období vyberte šampón z formy a pred použitím ho nechajte stvrdnúť na suchom mieste po dobu štyroch týždňov.

 

Na výrobu Hĺbkovo čistiaceho tuhého šampónu na mastné vlasy budeme potrebovať : 

120 ml jojobových guličiek
180 ml karnaubského vosku
120 ml jablčného octu
75 ml tekutého kastílskeho mydla
2 ČL akéhokoľvek esenciálneho oleja

 

Postup: Na ohni roztopte vosk a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí doň vmiešajte ostatné ingrediencie. Zmes nalejte do formy na mydlo, vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Po stuhnutí ho môžete ihneď použiť.